Slovník pojmů, Strana 9

A B C D E F G I J K L M N O P R S Š T U V Z

Výnos

Množství hroznů vyprodukovaných z dané oblasti či pozemku . Vinaři v Evropě měří výnosy v hektolitrech na hektar čímž uvádějí, kolik moštu vylisovali z hroznů sklizených na určité rozloze. To je v pořádku tehdy, je-li objem moštu, který lze z…

Zbytkový cukr

Pojem zbytkový cukr se rozumí obsah cukru ve víně, který neprokvasil na alkohol. Vína s vyšším obsahem zbytkového cukru, většinou kategorií výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové víno či slámové víno, se zpravidla vyznačují nižším obsahem…

Zemské víno

Víno vyrobené pouze z tuzemských hroznů sklizených na vinici pro jakostní víno dané oblasti nebo z povolených odrůd. Výnos při sklizni je maximálně 12 t/ha. Může být označeno názvem oblasti, ročníkem a odrůdou, ale nemusí být zatříděno…

Zoxidované víno

Zvětralé víno, (kromě záměrně zoxidovaných vín, např. Madeira, Tokaj)

Zrání, zralost

Vztahuje se k vývoji vína v láhvi (anglické termíny mature, maturity) jako opak k výrazu zrání (anglický termín ripe), který se vztahuje k zrání hroznů. Dokonce i o kyselinách v hroznech lze říci, že vyzrávají (rovněž výraz ripe).…

Nahoru