Slovník pojmů
A B C D E F G I J K L M N O P R S Š T U V Z
Dekantování
Přelévání vín s usazeninou nebo kvůli vydýchání do karafy.
Demi-sec
Šumivá vína, která obsahují 32-50 g/l zbytkového cukru. Mezinárodné označení je: Halbtrocken, Medium Dry (polosuché).
Denní rozdíly
Výraz se vztahuje k vinohradnictví a teplotnímu rozdílu. Vychází ze srovnání nejvyšší teploty dosažené za dne s nejnižší teplotou dosaženou v noci - čím je rozdíl větší, tím lépe si hrozny udržují kyselost. K tomu dochází v relativně…
Dezertní víno
Víno upravované přidáním rafinovaného cukru nebo zahuštěného moštu a lihu. Obsahuje 15 – 22% alkoholu a 50 – 150g cukru v 1 litru.
Digestiv
Narozdíl od aperitivu se jako digestiv volí nápoj s vyšším procentem alkoholu. Digestiv se podává po jídle, nebo při úplně posledním chodu. Je to závěr dokonalého zážitku. Třešnička na dortu. Z francouzštiny by se dal přeložit jako „zažívací“.…
Dlouhé víno
Víno v chuti plné, tělnaté a tedy extraktivní. Chuťový dojem přetrvává v ústech dlouho po polknutí. Odborníci říkají, že takové víno má pěkný paví chvost.
DOC
Označení DOC (Denomination of Controlled Origin) garantuje oblast původu a sklizeň hroznů použitých při výrobě. Zkratka se vztahuje se k italskému termínu Denominazione di Origine Controllata a portugalskému Denominacao de Origem Controlada,…
DOCG
Italská apelace Denominazione di Origine Controllata e Garantita je teoreticky jeden stupeň nad francouzskou AOC. Ideálně by bylo možno říci, že se podobá vinici vzrůstu Premier nebo Grand Cru v Burgundsku nebo Cru Classé…
DOCG Asolo
Vinice pro výrobu Asolo Prosecco Superiore DOCG se nachází na území 19 obcí kolem města Asolo. V rámci 15 % též může obsahovat odrůdy Verdiso, Bianchetta Trevigiana a Perera. Základem zůstává Glera. O Asolu se skoro nemluví. Je to malinká…
DOCG Sui Lieviti
Tak je označeno tradiční Prosecco na kalech, se sedimentem v lahvi, též zvané Sur Lie nebo Col Fondo. Kvasinky (lieviti), podle nichž má název, jsou ty, které spadají na dno lahve. Dochází tak k re-fermentaci, v souladu s původní metodou výroby…
Doux
Šumivé víno se zbytkovým cukrem nad 50 g/1. Mezinárodní označení: Süss, sladké, Dolce, Dulce.
Drsné víno
Víno s přemírou třísloviny a s hrubší kyselinou.
Druhotné kvašení
Jednoduše řečeno se jedná o kvašení, ke kterému dochází v láhvi v průběhu méthode champenoise. Výraz se také někdy mylně používá k označení jablečno - mléčného kvašení.
Dry
Anglický výraz pro suchá upravovaná dezertní, dezertní kořeněná a šumivá vína, která obsahují jen malé množství cukru / od 6 do 20 gramů v 1 litru.