Slovník pojmů

A B C D E F G I J K L M N O P R S Š T U V Z

Dekantování

Přelévání vín s usazeninou nebo kvůli vydýchání do karafy.

Demi-sec

Šumivá vína, která obsahují 32-50 g/l zbytkového cukru. Mezinárodné označení je: Halbtrocken, Medium Dry (polosuché).

Denní rozdíly

Výraz se vztahuje k vinohradnictví a teplotnímu rozdílu. Vychází ze srovnání nejvyšší teploty dosažené za dne s nejnižší teplotou dosaženou v noci - čím je rozdíl větší, tím lépe si hrozny udržují  kyselost. K tomu dochází v relativně…

Dezertní víno

Víno upravované přidáním rafinovaného cukru nebo zahuštěného moštu a lihu. Obsahuje 15 – 22% alkoholu a 50 – 150g cukru v 1 litru.

Digestiv

Narozdíl od aperitivu se jako digestiv volí nápoj s vyšším procentem alkoholu. Digestiv se podává po jídle, nebo při úplně posledním chodu. Je to závěr dokonalého zážitku. Třešnička na dortu. Z francouzštiny by se dal přeložit jako „zažívací“.…

Dlouhé víno

Víno v chuti plné, tělnaté a tedy extraktivní. Chuťový dojem přetrvává v ústech dlouho po polknutí. Odborníci říkají, že takové víno má pěkný paví chvost.

DOC

Označení DOC (Denomination of Controlled Origin) garantuje oblast původu a sklizeň hroznů použitých při výrobě. Zkratka se vztahuje se k italskému termínu Denominazione di Origine Controllata a portugalskému Denominacao de Origem Controlada,…

DOCG

Italská apelace Denominazione di Origine Controllata e Garantita je teoreticky jeden stupeň nad francouzskou AOC. Ideálně by bylo možno říci, že se podobá vinici vzrůstu Premier nebo Grand Cru v Burgundsku nebo Cru Classé…

DOCG Asolo

Vinice pro výrobu Asolo Prosecco Superiore DOCG se nachází na území 19 obcí kolem města Asolo. V rámci 15 % též může obsahovat odrůdy Verdiso, Bianchetta Trevigiana a Perera. Základem zůstává Glera.  O Asolu se skoro nemluví. Je to malinká…

DOCG Sui Lieviti

Tak je označeno tradiční Prosecco na kalech, se sedimentem v lahvi, též zvané Sur Lie nebo Col Fondo. Kvasinky (lieviti), podle nichž má název, jsou ty, které spadají na dno lahve. Dochází tak k re-fermentaci, v souladu s původní metodou výroby…

Doux

Šumivé víno se zbytkovým cukrem nad 50 g/1. Mezinárodní označení: Süss, sladké, Dolce, Dulce.

Drsné víno

Víno s přemírou třísloviny a s hrubší kyselinou.

Druhotné kvašení

Jednoduše řečeno se jedná o kvašení, ke kterému dochází v láhvi v průběhu méthode champenoise. Výraz se také někdy mylně používá k označení jablečno - mléčného kvašení.

Dry

Anglický výraz pro suchá upravovaná dezertní, dezertní kořeněná a šumivá vína, která obsahují jen malé množství cukru / od 6 do 20 gramů v 1 litru.

Hodnocení obchodu

5,0 169 hodnocení

Miloslav Heřt | 04.03.2025
Výborné,spolehlivé,rychlé
Martin Surala | 01.02.2025
Velmi dobrý obchod a rychlost doručení super
Zuz | 03.01.2025
Maximální spokojenost. Děkuji.
Jaromira | 07.02.2025
Včera první nákup a velká spokojenost ,hned jdu na dalśí Děkuji že jsem Vás našla že jste Díky Jarmíea
Zuzana Seyčková | 07.02.2025
Spokojenost :-)
David Smekal | 24.12.2024
Výborné! Objednáno ve středu v noci a v pátek již doručeno do Prahy. Moc děkuji.