Slovník pojmů, Strana 8
A B C D E F G I J K L M N O P R S Š T U V Z
Terroir
Terroir (teroá) z francouštiny. Pojem terroir se používá od středověku, kdy mniši Cicterciáci a Benediktové zjistili vliv půdy a celkového prostředí v místě vinice na kvalitu hroznů. Do terroir(u) je nutné zahrnovat nejen geologické podloží a složení…
Toscana
TOSCANA je domov tradičního vinařství, bylo vždy středem pozornosti. Silné červené Vino Nobile di Montepulciano bylo první italskou apelací DOCG, kterou následovaly apelace Brunello di Montalcino, Chianti, Carmignano, Vino Nobile di Montalcino a…
Trebbiano
Název Trebbiano je v Itálii používán pro skupinu bílých odrůd. Původ odrůdy je podle Plinia Staršího řazen do regionu Kampánie, avšak již v té době byla zaznamenána vína téhož názvu v oblasti Toskánska a Umbrie. Jiný pramen považuje za kolébku…
Trebbiano Abruzzese
Název Trebbiano je v Itálii používán pro skupinu bílých odrůd. Původ odrůdy je podle Plinia Staršího řazen do regionu Kampánie, avšak již v té době byla zaznamenána vína téhož názvu v oblasti Toskánska a Umbrie. Jiný pramen považuje za kolébku…
Trebbiano Giallo
Jedna z variant široké rodiny vín Trebbiano. Trebbiano Giallo je rozšířeno především v Toskánsku a Umbrii, částečně její výskyt zasahuje i do regionu Lazio. Hrozen je zpravidla velký s válcovitě-kuželovým tvarem, barva bobulí je nažloutlá což dává…
Trebbiano Spoletino
Název Trebbiano je v Itálii používán pro skupinu bílých odrůd. Původ odrůdy je podle Plinia Staršího řazen do regionu Kampánie, avšak již v té době byla zaznamenána vína téhož názvu v oblasti Toskánska a Umbrie. Jiný pramen považuje za kolébku…
Trebbiano Toscano
Jedna z variant široké rodiny vín Trebbiano. Trebbiano Toscano je rozšířeno především v Toskánsku a Umbrii, částečně její výskyt zasahuje i do regionu Lazio. Hrozen je zpravidla velký s válcovitě-kuželovým tvarem. Dozrává později - na přelomu září a…
Trie
Tento výraz obvykle znamená postupnou, individuální sklizeň přezrálých nebo botrytických hroznů prováděnou mnoha pochůzkami nebo-li tries vinicí.
Třísloviny
Třísloviny ve víně jsou svíravé, trpké látky obsažené hlavně v pecičkách a třapinách hroznu. Obsah tříslovitých látek ve víně ovlivňuje řada faktorů při zpracování hroznů, od doby macerace rmutu až po nastavení mezery mezi mlecími válci v…
Unie šampaňských domů
Unie šampaňských domů je sdružení nejvýznamnějších a nejprestižnějších značek šampaňského vína, neformálně se jim říká Grandes Marques. Členové Unie šampaňských domů: ABELE, AYALA, BILLECART-SALMON, BOIZEL, BOLLINGER, Raymond BOULARD, BRICE,…
VDL
Obecná zkratka pro vin de liqueur, dolihované víno, do kterého se doplňuje alkohol ještě před zahájením kvašení.
VDN
Doslova znamená "přírodně sladké víno". Běžná zkratka pro vin doux naturel. Jde ve skutečnosti o dolihované víno, jako je např. Muscat de Beaumes, do kterého byl alkohol přidán během kvašení poté, co dosáhlo mezi 5 - 8 % alkoholu.
VDQS
Běžná zkratka pro výraz vin délimité de qualité supérieure, což je systém řízení kvality o jeden stupeň nižší než AOC, nachází se však nad vin de table a vin de pays.
Veneto
Oblast VENETO se rozprostírá od řeky Pádu až ke hranicím Rakouska, mezi oblastí Trentino Alto Adige na západě a oblastí Friuli Venezia Giulia na východě, většina révy se pěstuje na rovinách na jihu. Tato kdysi slavná apelace je v současné…
Verdelho
Verdelho je stará portugalská odrůda, která byla tradičně používána k výrobě fortifikovaných vín Madeira. Vrchol obliby této odrůdy spadal do 19. století, ale později, i díky epidemii phylloxery, se rozloha vinic výrazně snížila. V současné…
Vin de pays
Klasifikace zemského vína ve venkovském stylu, která je o jeden stupeň nad vin de table (víno stolní) a jeden stupeň pod VdQS.
Vin de table
Doslova "víno stolní". Vin de table (francouzsky), Vino da tavola (italsky), Vino de mesa (španělsky). Tento výraz se používá k označování nejnižší úrovně vín ve Francii a na etiketách není povoleno uvádět ani odrůdu, ani oblast původu vínu. Víno…
Vin jaune
Toto je slavné "žluté víno" z oblasti Jura. Své jméno získalo podle medové zlaté barvy, která je výsledkem záměrné oxidace pod vrstvou floru podobného floru vznikajícího při výrobě vín Sherry. Víno je podobné vyzrálému Fino Sherry s tím rozdílem, že…
Vin mousseux
Tento výraz znamená doslovně "šumivé víno" bez jakéhokoli údaje o kvalitě. Jelikož však všechna špičková vína ve Francii užívají jiných názvů, znamená tento termín ve všech případech levný produkt nízké kvality.
Vin ordinaire
Doslova "obyčejné víno". Tento výraz bývá nejčastěji používán k označení francouzských vin de table (stolních vín), i když může být použit ve smyslu zlehčujícím k označení vína z jakékoli země.
Vino Frizzante
Perlivé víno, mezinárodní označení je i Perlwein.
Víno originální certifikace
Víno originální certifikace (VOC)-odpovídá požadavkům jakostního vína, ale nepodléhá státnímu zatřiďování SZPI. Vyrábí se pouze z odrůd typických pro danou oblast. Zatřiďování provádí sdružení vinařů - producent musí být členem sdružení.
Výběr z bobulí
Min. 27 st.ČNM: Velmi plná, extraktivní, polosladká či sladká vína.
Výběr z cibéb
Min. 32 st. ČNM: Hrozny obsahují zkoncentrovaný cukr a kyseliny. Část hroznů může být změněna na cibéby (Botritis cinerea). Většinou sladké extraktivní víno.
Výběr z hroznů
Min. 24 st.ČNM: Plné, extraktivní s vyšším obsahem alkoholu, často s vyšším obsahem zbytkového cukru.