Slovník pojmů, Strana 7
A B C D E F G I J K L M N O P R S Š T U V Z
Přírodně sladké víno
Přírodní dezertní víno, žluté víno. Je vyrobené z přezrálých hroznů s vysokým obsahem zkvasitelného cukru. Do této kategorie patří též slámové (poslamné) víno, ledové víno, tokajské výběry, sladké tokajské samorodné a další. Obsah cukru je možné…
Rancio
Výraz označuje přírodní sladká vína (vin doux naturel) skladovaná nejméně dva roky v dubových sudech, které bývají často přímo vystaveny slunečnímu svitu. To propůjčuje vínu výraznou chuť a vůni, která je oblíbená v oblasti Roussillon ve Francii.
Recioto
Sladké víno vyrobené z Passito hroznů.
Remuage
Podstatná část výroby šumivého vína způsobem méthode champenoise (čti "remuáž"). Během druhého kvašení jsou usazeniny střásány do hrdla láhve, odkud jsou později odstraněny odkalením.
Rezervní vína
Nešumivá vína z předchozích ročníků, která jsou scelována s víny ročníků hlavních při výrobě a vyvažování neročníkových šampaňských.
Ribolla Gialla
Převážná část výsadby odrůdy Ribolla Gialla, někdy se setkáme i se zkráceným názvem Ribolla, se nachází na severovýchodě Itálie v regionu Friuli-Giulia Venezia. Další region kde se vyskytuje v nezanedbatelném množství je paradoxně na druhém…
Ripasso
Druhé kvašení vína recioto na kvasnicích.
Ročník
1. Víno z jednoho roku 2. Výraz synonymní s výrazem sklizeň. Ročníkové víno je víno ze sklizně pocházející pouze z jednoho roku (nebo v souladu s předpisy EU musí být z jednoho ročníku nejméně 85 % hroznů) bez ohledu na to, zda se jednalo o…
Rosé
Růžové víno. Vyrábí se buď ze směsi modrých a bílých hroznů, která se nechá nakvasit nebo z nakvašených modrých hroznů, aby se vyluhovalo jen malé množství červeného barviva.
Rurale
Metoda rurale je historická výroba netichého vína, jejíž původ sahá do starověku. Metoda rurale (rurale = selský) je založena na částečném kvašení (primárním) moštu v nádobě a částečném v láhvi, nepoužívá…
Rýnská vína
Světoznámá lahodná bílá vína, rodící se v Porýní. Spolu s moselským patří ke světové špičce. Hlavní odrůdou je rýnský ryzlink, dále se zde pěstují Muller-Thurgau, sylvánské zelené, neuburgské, burgundské bílé i šedé aj.
Saignée
Proces odebírání nadbytečné tekutiny z kvasné nádrže za účelem vyrobit růžové víno ze samotoku. V chladnějších vinařských oblastech lze přebytek rmutu využít k výrobě tmavších červených vín, než by bylo za normálních okolností možné, a to v důsledku…
Sec
Označuje šumivá vína, která obsahují 17-32 g/l zbytkového cukru. Mezinárodní označení: Trocken, Dry, suché.
Sekt
Šumivé víno
Skutečný obsah alkoholu
Skutečný obsah alkoholu udávaný v procentech objemových při teplotě 20 °C vyjadřuje počet objemových jednotek čistého alkoholu ve 100 jednotkách vína.
Sladké víno
Vína nad 45 g/l zbytkového cukru.
Slámové víno
Min. 27 st.ČNM: Hrozny sušené na slámových rohožích, rákosu nebo byly zavěšeny v dobře větraném prostoru po dobu minimálně 3 měsíce. Odpaření části vody z bobulí se zkoncentrují extraktivní látky. Velmi sladká vína.
Solera
Systém postupně obnovované a doplňované směsky malým množstvím nového vína (odpovídajícímu v poměru k množství získávanému ze systému) za účelem získání vína konzistentní kvality a charakteru. Některé existující systémy solera byly založeny v…
Spätlese
Označení pozdního sběru v Německu. Víno klasifikace QmP (víno přívlastkové), které se nachází o jeden stupeň nad klasifikací Kabinett, ale jeden stupeň pod klasifikací Auslese. Jde o víno obstojně sladké a vyrobené, jak název napovídá z pozdně…
Spumante
Plně šumivé víno. Mezinárodní označení jsou: Sparkling, Schaumwein, Vin Mousseux.
Stáčení vína
Odčerpání vína z kalů do čerstvého sudu nebo nádrže.
Stárnutí v láhvi
Doba, kterou víno stráví v láhvi, než je zkonzumováno. Víno s dobrým stářím v láhvi je víno, které mělo dostatek času na důkladné zrání. Účinek stárnutí v láhvi je zjemňující.
Suché víno
Víno do 4g/l (9 g/l) zbytkového cukru. Suchá vína nesou mezinárodní označení: Trocken, Dry, Sec.
Sur lie
Víno ponecháno na kalech po dobu nejméně šesti měsíců.
Šampaňské
Šampaňské (Champagne) je speciální značkové šumivé víno z francouzské vinařské oblasti Champagne – Ardenne. Tradičně se vyrábí z odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier (Mlynářka), výroba šampaňského podléhá mnoha přísným požadavkům a omezením…