Slovník pojmů, Strana 6
A B C D E F G I J K L M N O P R S Š T U V Z
Mutage
Přidání čistého alkoholu do vína nebo do čerstvého moštu se může provést buď před kvašením, jak je tomu v případě vín likérových (vin de liqueur) nebo během kvašení, jak je tomu v případě sladkých přírodních vín (vin doux naturel).
Nebbiolo
Nebbiolo je královská odrůda Piemontu, která dává v okolí měst Barolo a Barbaresco stejnojmenná 'veliká vína', která patří mezi nejznámější vína Itálie. Kromě těchto dvou top denominací se můžeme s víny Nebbiolo setkat především v…
Neutrální odrůdy révy
K takto označovaným odrůdám patří v podstatě všechny podružné, nepopsané odrůdy, které produkují nedráždivé chutnající vína nižší kvality, ale i odrůdy známější, jako jsou Melon de Bourgogne, Aligoté, Pinot blanc, Pinot meunier a dokonce i odrůdy…
Odkalování
1. Část procesu šumivých vín kvašených v láhvi jako je šampaňské. Po vykvašení vytvářejí kvasinky usazeninu, která musí být odstraněna. Aby to bylo možné, jsou láhve ukládány obrácené v ledové solance na tak dlouhou dobu, než usazenina…
Odrůdová charakteristika
Jedinečný a výrazný charakter individuální odrůdy révy vinné, jak je vyjádřen ve víně, jemuž jej poskytuje.
Odstředivá filtrace
Nejedná se o filtraci v ryzím smyslu toho slova ale o proces, ve kterým jsou nežádoucí látky oddělovány z vína nebo hroznového moštu tzv. odstředivou sílou.
Ochutnávání
Též degustace. Je to smyslové posuzování, při kterém se hodnotí vzhled, barva, vůně a chuť vína. Pokud ochutnává odborník a uděluje přitom body - např. na výstavě vín, musí být v dobré psychické a fyzické kondici, plně soustředěn a mělo by se tak dít…
Oloroso
Víno stylu Sherry, přirozeně suché, které se však pro exportní trhy přislazuje.
Pallagrello Bianco
Pallagrello Bianco je bílá odrůda, která se pěstuje pouze na území Kampánie. Historie této odrůdy sahá až do antiky (někteří enologové kladou její původ na území dnešního Řecka) a v minulosti patřila mezi oblíbená vína regionu. Ferdinand…
Panenské víno
Víno z první úrody vinné révy, zpravidla ve čtvrtém roce stáří keře.
Perlení šumivých vín
Perlení šumivých vín (francouzsky mousse) je nejlépe hodnotit přímo v ústech; víno se totiž může v jedné sklenici jevit jako nepříliš činné, v jiné zase jako intenzivně šumivé, a to vzhledem k rozdílným povrchům. Bublinky dobrého perlení by…
Pet-nat
Pet – nat (z fr. Pétillant-naturel, přírodně šumivé) vycházející ze starobylé metody rurale. Pet – nat je netiché víno, vyrobené částečným primárním kvašením moštu v tanku (nebo sudu) a částečným…
Piemonte
VINAŘSKÁ OBLAST PIEMONTE se nachází v severozápadní Itálii. Je ohraničena za tří stran Alpami, v níž pramení na území Piemontu řeka Pád. Sousedí s Lombardií, Ligurií, Emilií-Romagnou, Valle d'Aosta, Švýcarskem a Francií. Region má rozlohu 25…
Polosladké víno
Vína, která obsahují do 45 g/l zbytkového cukru. Mezinárodní označení vín: Lieblich, Semi sweet.
Polosuché víno
Vína do 12 g/l (18 g/l) zbytkového cukru. Mezinárodní označení těchto vín: Halbtrocken (Feinherb), Semi Dry.
Portská vína
Dezertní likérové víno původem z Portugalska. Vyrábí se z modrých odrůd a z muškátů. Podle původních předpisů se mají hrozny rozšlapat. Po částečném vykvašení šťávy se přidává vinný destilát v takovém množství, aby víno obsahovalo 18%…
Pozdní sběr
Min. 21 st. ČNM: Extraktivnější, většinou suchá nebo polosuchá vína.
Premier Cru
Výraz francouzsky doslova znamená "první vzrůst" a má smysl jen v těch oblastech, kde existuje kontrola, tzn. např. v Burgundsku či v Champagne.
Primitivo
Odrůdě se říká Primitivo, protože je ve všech ohledech napřed, kvete, zabarvuje hrozny i dozrává velmi brzo. Sklizeň Primitiva probíhá od půlky srpna nejpozději do poloviny září. Název odrůdy je odvozen od latinského „primativus“ nebo…
Prosecco
Prosecco je šumivé víno, které pochází z vinic na severu Itálie, z regionů Veneto a Friuli. V našem sortimentu najdete převážně Prosecco té nejvyšší kvality z DOCG oblastí Valdobbiadene Conegliano a Asolo.
Prosecco DOC Treviso
Jedná se o základní kvalitu Prosecca, o výrazné rozšíření původního regionu, s příznivými podmínkami pro pěstování a s nižší nadmořskou výškou.
Prosecco DOCG
Prosecco pocházející výhradně z kopců mezi městy Valdobbiadene a Conegliano, z odrůdy Glera s možností 15 % Verdisa, Perery nebo Bianchetty. Povolený výnos hroznů ve vinicích je 13,5 tun na hektar. Každé vinařství smícháním hroznů z různých mikrozón…
Prosecco DOCG Cartizze
Absolutní špičkou u prosecca je Cartizze. Od roku 1969 má zvláštní předpisy. Zahrnuje pouze 107 hektarů vinic a leží ve Valdobbiadene mezi nejstrmějšími svahy San Pietro di Barbozza, Santo Stefano a Saccol. Perfektní kombinace mírného mikroklima a…
Prosecco DOCG Rive
Pojem “Rive” označuje strmé svahy kopců, které jsou charakteristické pro danou zónu. Tato kategorie zdůrazňuje rozmanité výrazy Conegliano Valdobbiadene. Rive vína pochází z nejnáročnějších, nejkvalitnějších vinic, kterých je celkem 43. Každá z nich…
Prosecco Rosè DOC
Tuto novou kategorii Itálie oficiálně schválila v loňském roce. Hrozny ve směsi musí být minimálně 85 % Glera, stejně jako v běžném Proseccu, s přídavkem až 15 % Pinotu Nero. Výsledné víno má jemné perlení, svěží chuť a vůni s tóny květin a…