Slovník pojmů, Strana 5
A B C D E F G I J K L M N O P R S Š T U V Z
L. D.
Výraz z oblasti šumivých vín, zkratka pro "late disgorged - pozdě odkalené", která paradoxně znamená totéž, jako "recentrly disgorged - právě odkalené". Používání zkratky L.D. naznačuje, že víno, o kterém je řeč, pochází z vyzrálého ročníku, který…
Lagar
Obdelníková betonová nádržka, ve které lidé šlapou hrozny.
Lambrusco
Lambrusco je typ italského vína, které se vyrábí z odrůdy hroznů Lambrusco. Je to jemné, lehké a osvěžující víno s nižším obsahem alkoholu. Lambrusco se nejčastěji vyrábí jako šumivé víno s příjemným ovocným aroma a chutí. Pochází z oblasti…
Ledové víno
Min. 27 st.ČNM: Lisování zmrzlých hroznů sklizených při teplotě minimálně minus 7 st.C = koncentrovaný sladký mošt. Velmi sladká.
Lehké víno
Víno méně alkoholické, nepříliš výrazné. Může být harmonické a chutné, obvykle však je krátké. Jako o lehkých vínech mluvíme především o vínech mladých, nevyzrálých a stolních.
Lie
Francouzský výraz pro kvasnice; termín sur lie se vztahuje k vínu, ponechanému v kontaktu s kvasnicemi.
Loužení
Výraz, který bývá používán, jde-li o úmyslné odstraňování tříslovin z nového dubu napařováním, nebo když je řeč o určitých aspektech půdy, jako je např. faktor pH, který může být ovlivněn, když jsou uhličitany vyluhovány, tedy odstaňovány z půdy…
Madeira
Těžší likérové víno původem z ostrova stejného jména, kam prý révu odrůdy malvazia přivezl Jindřich Mořeplavec. Mošt kvasí v otevřených sudech, alkoholizuje se 3-mi % vinného destilátu. Vyčištěné víno se ukládá na několik měsíců do sklepů vytápěných…
Malaga
Dezertní likérové víno původem ze Španělska. Vyrábí se z různých odrůd vinné révy u nás neznámých. Hrozny se nechají zavadnout nebo se usuší na slunci, načež se drtí, louhují vodou a lisují. 3/4 cukru se nechají prokvasit, pak se kvašení přeruší…
Malvasia
Pod názvem Malvasia se skrývá skupina příbuzných odrůd, nejrozšířenější je Malvasia Bianca (další například Malvasia del Lazio nebo Malvasia di Candia), která je rozšířená více méně po celém středomoří - po Itálii následují Chorvatsko…
Manitové kvašení
Choroba vína způsobená bakterií Bacterium gayoni, která rozkládá cukr na kyselinu mléčnou a kyselinu octovou. Napadá alkoholicky slabší vína. Choroba se projevuje čmouhovitým zákalem a sladkokyselou škrablavou chutí.
Marc
1. zbytky slupek, jader a stonků po lisování 2. Náklad 4 tun hroznů v Champagne 3. Surová pálenka vyrobená ze zbytků slupek, jader a stonků.
Marsala
Italské dezertní víno, které se na trhu objevilo poprvé v r.1833 a jež se od té doby snaží napodobovat celá řada výrobců v různých zemích světa. Je to víno přislazené zahuštěným moštem a alkoholizované vinným destilátem. Má zlatohnědou až hnědou…
Martini
Známá značka italských vermutů a aperitivů majících svůj původ v Pessione. Oprávnění používat značku Martini a Rossi má dnes na dvacet nezávislých společností. Nejslavnější a nejdražší je China Martini a u nás velmi oblíbené suché Martini extra dry.
Maslás
Označení pro nejméně kvalitní z tokajských vín. Získává se nalitím starého vína na kvasnice a kaly, které zůstanou po prvním stáčení tokajského aszu. Delším ležením na těchto kalech získává víno chuť a vůni připomínající tokajské. Neobsahuje…
Master of wine
Titul a diplom Master of Wine (MW) je udělována britskou společností Wine and Spirit Education Trust po absolvování dvouletého studia a po složení příslušných zkoušek. Společnost v současné době nabízí tuto možnost pouze ve Spojeném království, ve…
Matoliny
Matoliny jsou nezkvašené nebo zkvašené výlisky (pevná část neodzrněných hroznů) po vylisování moštu nebo vína při výrobě vín červených.
Mešní víno
Víno, ať už bílé nebo červené, určené pro bohoslužebné obřady. Mešní víno je čisté přírodní víno, které se nesmí ani cukřit, ani sířit, nesmí se do něj nic přidávat. Aby nebylo kyselé, vyrábí se z vybraných odrůd s vysokou cukernatostí. V sudech musí…
Mikrovinifikace
Tato technologie zahrnuje kvašení v malých, speciálních sudech, které bývají zřídka větší, než pračka. Technologie se často využívá za účelem výroby experimentálních vín. V procesu kvašení existují některé procesy, které vyžadují určitou minimální…
Mistelle
Čerstvý hroznový mošt, který byl "umlčen" alkoholem dříve, než vůbec mohlo začít kvašení.
Mléčné kvašení
Chorobný proces, jehož původcem jsou bakterie mléčného kvašení, které rozkládají cukr na kyselinu mléčnou a těkavé kyseliny, zejména kyselinu octovou. Napadají hlavně vína s nižším obsahem kyselin a tříslovin a to při kvašení za vyšších teplot.…
Moelleux
Výraz doslova znamená jemné a hladké a obvykle označuje bohatý, středně sladký styl ve většině oblastí Francie, s vyjímkou Loiry, kde se používá k označování skutečně bohatého, sladkého botrytického vína, čímž se odlišuje od výrazu demi-sec.
Moscato
Víno z odrůdy Moscato je obecně známé pro svou lahodnou kombinaci sladkosti a kyselinky. Již po prvním doušku můžete rozpoznat tóny zralého čerstvé ovoce jako je například nektarinka, cukrový meloun a bílá broskev. Jemnost, sladkost,…
Mošt
Mošt je tekutý podíl z hroznů, získaný většinou lisováním rmutu v lisu. Mošt lze získat i bez lisování např. tzv. samotokem, nebo lisováním celých hroznů. Částečným zkvašením moštu vzniká burčák. Mošt se nejlépe získává z moštových odrůd révy…
Moštoměr
Moštoměr slouží k měření hustoty moštu při určité teplotě. Český normalizovaný moštoměr udává obsah zkvasitelných cukrů (v kilogramech) ve 100 litrech moštu při teplotě 15 °C. Vyjadřuje se ve stupních cukernatosti moštu (°NM). Dříve se…