Slovník pojmů, Strana 4

A B C D E F G I J K L M N O P R S Š T U V Z

Gobelet

Je to nízký způsob vedení révy vinné s krátkým řezem na čípky a bez opěrného zařízení. Využívá se především v teplých, jižních vinařských oblastech.

Gout de terroir

Výraz francouzsky doslova znamená "chuť země" a označuje určité aroma udělované určitými půdami, nikoli nezbytné chutí půdy samotné, vínům vyrobeným z hroznů na ní pěstovaných.

Grand Prix Vinex

Grand Prix Vinex je prestižní mezinárodní soutěž vín hodnotící to nejlepší z evropských a světových vín na trhu středoevropského regionu. Mezi soutěžními víny najdete vína z České republiky, od našich sousedů, ale také například z Jižní Afriky nebo…

Charmat

Metoda Charmat je postup při výrobě šumivého vína, kdy druhotné kvašení, při kterém se tvoří bublinky, probíhá v nerezových tancích a po upuštění tanku začne víno zrát. Víno je pak lehké, svěží a jemně šumivé. Touto metodou se vyrábí například…

Chateau

Výraz doslova znamená "zámek" (šató) nebo "okázalý příbytek". Zatímco mnohá vína lahvovaná v těchto statcích chateau skutečně pocházejí z nádherných budov, které lze bez přehánění označit jako zámky, mnohé mohou být skromné, některé nejsou nic víc,…

Chianti

Slavné italské červené víno, pocházející z Toskánska. Prodává se v oplétaných lahvích typu fiesco. Při jeho výrobě se asi 10% bobulí nechá zasychat na slámě. Běžné chianti je lehčí, avšak svěží a příjemné chuti. Podstatně vyšší jakosti dosahuje…

IGT

IGT je označení, které říká, že 85 % hroznů při výrobě musí pocházet z dané zeměpisné oblasti. Výrobní předpisy pro označení IGT definují: název vína IGT zeměpisnou oblast seznam schválených odrůd vinné révy, které mohou být…

Interspecifické odrůdy

Odrůdy, které jsou do značné míry odolné proti houbovým chorobám, škůdcům a mrazu. V okrajových oblastech je musíme chemicky ošetřovat a ve vinařských oblastech stačí 1-2 postřiky. Dobře vyzrávají a mohou poskytovat surovinu pro výrobu révových vín s…

Jakostní víno

Pouze tuzemské hrozny z vinice pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti - výroba vína musí proběhnout ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny. Výnos max. 12 t/ha. Víno musí být zatříděno SZPI.

Jakostní víno odrůdové

Jakostní víno odrůdové musí obsahovat minimálně 85% odrůdy uvedené na etiketě. Může být vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu nejvýše 3 odrůd, které musí být na seznamu odrůd pro výrobu jakostních vín. Pokud podíl jednotlivých…

Jakostní víno s přívlastkem

Hrozny na výrobu musí splňovat všechny požadavky na výrobu vína jakostního. Hrozny musí pocházet z jedné vinařské podoblasti a jejich odrůda, původ ,cukernatost a hmotnost musí být ověřena SZPI. Víno může být vyrobeno z vinných hroznů, rmutu…

Jakostní víno známkové

Víno vyrobené ze směsi hroznů, rmutu, hroznového moštu vyrobeného z vinných hroznů sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno stanovené oblasti nebo smísením jakostních vín. Většinou se skládá z několika odrůd, které se vzájemně doplňují a…

Jakostní zatřídění

Jakostní zatřídění se u nás rozděluje podle cukernatosti hroznů. Jakostní zatřídění se odvíjí především od zralosti hroznů čili obsahu cukru v moštu. Provádí se měření cukernatosti moštu v kilogramech cukrů na 100 litrů moštu. 1 kg cukrů ve 100…

Jug wine

Kalifornské stolní víno vyráběné ve velkých množstvích. Název odvozen od skutečnosti, že se prodávalo v typických džbáncích.

Kabinetní víno

Min. 19 st. ČNM: Lehčí, suchá, příjemně pitelná vína s dobrou kyselinou.

Kabinett

První stupeň vín s přísudkem v rámci klasifikace německých vín QmP, jeden stupeň pod klasifikací Pozdní sběr (Spätlese) a často sušší než vína klasifikace QbA.

Kávové pody

Kávový pod E.S.E. je porcovaná káva připravená z pražené, namleté kávy s přesně odměřenou gramáží (cca 7 g) pro přípravu espressa balená v papírovém obalu o průměru 44mm. Množství kávy, stupeň mletí a komprese do podu je přesně definováno standardy,…

Klaret

Víno vyrobené z modrých odrůd bez nakvášení rmutu.

Kontakt se slupkami

Termín označuje maceraci slupek v moštu nebo kvasícím víně, ze kterých je extrahováno množství barvícího pigmentu, tříslovin a různých aromatických složek.

Košer víno

Víno vyrobeno podle předpisů židovské kongregace.

Koštýř

Baňatá nádoba zužující se v trubici dlouhou obvykle 50-60cm . Používá se při odebírání vzorků vín ze sudu . Koštýř má obvykle obsah 0,5-1,5 litru, ale může mít i menší obsah. Zkušení sklepmistři dokáží naplnit i velký koštýř pouze jedním nasátím.…

Krášleno na kvasnicích

Víno ponecháno na kalech po dobu nejméně šesti měsíců.

Kupáž

Kupáž je směs moštů nebo vín různých vlastností, která je určena k výrobě určitého druhu šumivého vína.

Kvašení

Biochemický proces, při kterém enzymy vylučované buňkami kvasinek přeměňují molekuly cukru do téměř stejných dílů alkoholu a kysličníku uhličitého.

Kvašení za studena

Víno kvašené za studena je velmi svěží, s jednoduchými vůněmi a chutí jablek, hrušek nebo banánů.

Nahoru