Slovník pojmů, Strana 4
A B C D E F G I J K L M N O P R S Š T U V Z
Gobelet
Je to nízký způsob vedení révy vinné s krátkým řezem na čípky a bez opěrného zařízení. Využívá se především v teplých, jižních vinařských oblastech.
Gout de terroir
Výraz francouzsky doslova znamená "chuť země" a označuje určité aroma udělované určitými půdami, nikoli nezbytné chutí půdy samotné, vínům vyrobeným z hroznů na ní pěstovaných.
Grand Prix Vinex
Grand Prix Vinex je prestižní mezinárodní soutěž vín hodnotící to nejlepší z evropských a světových vín na trhu středoevropského regionu. Mezi soutěžními víny najdete vína z České republiky, od našich sousedů, ale také například z Jižní Afriky nebo…
Charmat
Metoda Charmat je postup při výrobě šumivého vína, kdy druhotné kvašení, při kterém se tvoří bublinky, probíhá v nerezových tancích a po upuštění tanku začne víno zrát. Víno je pak lehké, svěží a jemně šumivé. Touto metodou se vyrábí například…
Chateau
Výraz doslova znamená "zámek" (šató) nebo "okázalý příbytek". Zatímco mnohá vína lahvovaná v těchto statcích chateau skutečně pocházejí z nádherných budov, které lze bez přehánění označit jako zámky, mnohé mohou být skromné, některé nejsou nic víc,…
Chianti
Slavné italské červené víno, pocházející z Toskánska. Prodává se v oplétaných lahvích typu fiesco. Při jeho výrobě se asi 10% bobulí nechá zasychat na slámě. Běžné chianti je lehčí, avšak svěží a příjemné chuti. Podstatně vyšší jakosti dosahuje…
IGT
IGT je označení, které říká, že 85 % hroznů při výrobě musí pocházet z dané zeměpisné oblasti. Výrobní předpisy pro označení IGT definují: název vína IGT zeměpisnou oblast seznam schválených odrůd vinné révy, které mohou být…
Interspecifické odrůdy
Odrůdy, které jsou do značné míry odolné proti houbovým chorobám, škůdcům a mrazu. V okrajových oblastech je musíme chemicky ošetřovat a ve vinařských oblastech stačí 1-2 postřiky. Dobře vyzrávají a mohou poskytovat surovinu pro výrobu révových vín s…
Jakostní víno
Pouze tuzemské hrozny z vinice pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti - výroba vína musí proběhnout ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny. Výnos max. 12 t/ha. Víno musí být zatříděno SZPI.
Jakostní víno odrůdové
Jakostní víno odrůdové musí obsahovat minimálně 85% odrůdy uvedené na etiketě. Může být vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu nejvýše 3 odrůd, které musí být na seznamu odrůd pro výrobu jakostních vín. Pokud podíl jednotlivých…
Jakostní víno s přívlastkem
Hrozny na výrobu musí splňovat všechny požadavky na výrobu vína jakostního. Hrozny musí pocházet z jedné vinařské podoblasti a jejich odrůda, původ ,cukernatost a hmotnost musí být ověřena SZPI. Víno může být vyrobeno z vinných hroznů, rmutu…
Jakostní víno známkové
Víno vyrobené ze směsi hroznů, rmutu, hroznového moštu vyrobeného z vinných hroznů sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno stanovené oblasti nebo smísením jakostních vín. Většinou se skládá z několika odrůd, které se vzájemně doplňují a…
Jakostní zatřídění
Jakostní zatřídění se u nás rozděluje podle cukernatosti hroznů. Jakostní zatřídění se odvíjí především od zralosti hroznů čili obsahu cukru v moštu. Provádí se měření cukernatosti moštu v kilogramech cukrů na 100 litrů moštu. 1 kg cukrů ve 100…
Jug wine
Kalifornské stolní víno vyráběné ve velkých množstvích. Název odvozen od skutečnosti, že se prodávalo v typických džbáncích.
Kabinetní víno
Min. 19 st. ČNM: Lehčí, suchá, příjemně pitelná vína s dobrou kyselinou.
Kabinett
První stupeň vín s přísudkem v rámci klasifikace německých vín QmP, jeden stupeň pod klasifikací Pozdní sběr (Spätlese) a často sušší než vína klasifikace QbA.
Kávové pody
Kávový pod E.S.E. je porcovaná káva připravená z pražené, namleté kávy s přesně odměřenou gramáží (cca 7 g) pro přípravu espressa balená v papírovém obalu o průměru 44mm. Množství kávy, stupeň mletí a komprese do podu je přesně definováno standardy,…
Klaret
Víno vyrobené z modrých odrůd bez nakvášení rmutu.
Kontakt se slupkami
Termín označuje maceraci slupek v moštu nebo kvasícím víně, ze kterých je extrahováno množství barvícího pigmentu, tříslovin a různých aromatických složek.
Košer víno
Víno vyrobeno podle předpisů židovské kongregace.
Koštýř
Baňatá nádoba zužující se v trubici dlouhou obvykle 50-60cm . Používá se při odebírání vzorků vín ze sudu . Koštýř má obvykle obsah 0,5-1,5 litru, ale může mít i menší obsah. Zkušení sklepmistři dokáží naplnit i velký koštýř pouze jedním nasátím.…
Krášleno na kvasnicích
Víno ponecháno na kalech po dobu nejméně šesti měsíců.
Kupáž
Kupáž je směs moštů nebo vín různých vlastností, která je určena k výrobě určitého druhu šumivého vína.
Kvašení
Biochemický proces, při kterém enzymy vylučované buňkami kvasinek přeměňují molekuly cukru do téměř stejných dílů alkoholu a kysličníku uhličitého.
Kvašení za studena
Víno kvašené za studena je velmi svěží, s jednoduchými vůněmi a chutí jablek, hrušek nebo banánů.