Slovník pojmů, Strana 3

A B C D E F G I J K L M N O P R S Š T U V Z

Dezertní víno

Víno upravované přidáním rafinovaného cukru nebo zahuštěného moštu a lihu. Obsahuje 15 – 22% alkoholu a 50 – 150g cukru v 1 litru.

Digestiv

Narozdíl od aperitivu se jako digestiv volí nápoj s vyšším procentem alkoholu. Digestiv se podává po jídle, nebo při úplně posledním chodu. Je to závěr dokonalého zážitku. Třešnička na dortu. Z francouzštiny by se dal přeložit jako „zažívací“.…

Dlouhé víno

Víno v chuti plné, tělnaté a tedy extraktivní. Chuťový dojem přetrvává v ústech dlouho po polknutí. Odborníci říkají, že takové víno má pěkný paví chvost.

DOC

Označení DOC (Denomination of Controlled Origin) garantuje oblast původu a sklizeň hroznů použitých při výrobě. Zkratka se vztahuje se k italskému termínu Denominazione di Origine Controllata a portugalskému Denominacao de Origem Controlada,…

DOCG

Italská apelace Denominazione di Origine Controllata e Garantita je teoreticky jeden stupeň nad francouzskou AOC. Ideálně by bylo možno říci, že se podobá vinici vzrůstu Premier nebo Grand Cru v Burgundsku nebo Cru Classé…

DOCG Asolo

Vinice pro výrobu Asolo Prosecco Superiore DOCG se nachází na území 19 obcí kolem města Asolo. V rámci 15 % též může obsahovat odrůdy Verdiso, Bianchetta Trevigiana a Perera. Základem zůstává Glera.  O Asolu se skoro nemluví. Je to malinká…

DOCG Sui Lieviti

Tak je označeno tradiční Prosecco na kalech, se sedimentem v lahvi, též zvané Sur Lie nebo Col Fondo. Kvasinky (lieviti), podle nichž má název, jsou ty, které spadají na dno lahve. Dochází tak k re-fermentaci, v souladu s původní metodou výroby…

Doux

Šumivé víno se zbytkovým cukrem nad 50 g/1. Mezinárodní označení: Süss, sladké, Dolce, Dulce.

Drsné víno

Víno s přemírou třísloviny a s hrubší kyselinou.

Druhotné kvašení

Jednoduše řečeno se jedná o kvašení, ke kterému dochází v láhvi v průběhu méthode champenoise. Výraz se také někdy mylně používá k označení jablečno - mléčného kvašení.

Dry

Anglický výraz pro suchá upravovaná dezertní, dezertní kořeněná a šumivá vína, která obsahují jen malé množství cukru / od 6 do 20 gramů v 1 litru.

Enologie

Enologie je vědecká nauka o víně, je to vědní odvětví chemie s praktickými důsledky pro aplikaci zkušenosti pro výrobu vína a se zaměřením na vinohradnictví.

Enzymy

Každý enzym účinkuje jako katalyzátor pro některou z dílčích reakcí a je specifický pro určit dílčí úkol v procesu kvašení.

Extra Brut

Šumivá vína, která obsahují do 6 g/l zbytkového cukru. Mezinárodní označení je Extra Herb (přírodně tvrdé).

Extra dry

Šumivá vína, která obsahují 12-20 g/l zbytkového cukru. Mezinárodní označení vína je Extra Trocken (zvláště suché).

Extrakt

Extrakt vína vyjadřuje množství veškerých látek zůstávajících po odpaření z určitého množství vína. Patří mezi ně cukry, kyseliny, minerální látky, třisloviny, barviva, glycerina a bílkoviny. jeho hodnota v g/l závisí na odrůdě, ročníku,…

Fermentace

Kvašení, během kterého se působením kvasinek přeměňuje hroznový cukr obsažený v moštu na alkohol a oxid uhličitý.

Filtrace

Existují tři základní metody filtrování: hloubková (naplavovací a křemelinová), vložková a membránová. Existuje i filtrace odstřeďováním, což není filtrace v pravém slova smyslu toho slova, dosahuje ale stejného cíle tím, že odstraňuje nežádoucí…

Fortifikované víno

Fortifikované víno, neboli dolihované víno vzniká u likérových vín přídavkem vinného destilátu do moštu (mutage). Podobně je tomu u Ratafie nebo během kvašení (portské) nebo po ukončeném kvašení (sherry). U vín aromatizovaných je povoleno dolihovat…

Fragolino

Fragolino je italské červené víno vyráběné v Benátsku s hroznovým vínem nebo uva fragola (doslova „jahoda-hroznová“). Tento druh hroznů nepatří k druhu Vitis vinifera, ale k příbuznému Vitis…

Friulano

Odrůda Friulano pochází z Benátska, první zmínky o ní se tu objevují ve 12. století. Až do začátku tohoto století byla známá pod názvem Tocai Friulano, ale po Maďarskem vyvolaném soudním sporu bylo z názvu…

Friuli

Tato převážně hornatá oblast situovaná v severovýchodním koutě Itálie vypěstovala od konce 19.století, kdy fyloxéra zničila její vinice, mnoho neitalských odrůd. Od přírody novátorští obyvatelé oblastí Friuli a Jižního Tyrolska využili příležitosti a…

Frizzante

Středně šumivé víno (italsky). Druhá fermentace v autoklávě probíhá s nižším tlakem, maximálně 2,5 baru, oproti spumante, kde je minimum 3. Výsledkem je čerstvé víno s méně bublinkami.

Frizzantino

Velmi lehce šumivé víno, mezi vínem nehybným a středně šumivým (italsky).

Glera

Glera je italská, bílá odrůda révy vinné a pochází z původní odrůdy Incrocio Manzoni. Že ji neznáte? Znáte a velmi dobře. Glera je prakticky Prosecco. Právě toto šumivé a perlivé víno se z této odrůdy vyrábí. Pěstuje se nejvíce…

Nahoru