Slovník pojmů, Strana 2

A B C D E F G I J K L M N O P R S Š T U V Z

Brut

Šumivá vína, která obsahují do 12 g/l zbytkového cukru. Mezinárodní označení vína je Herb (tvrdé).

Brut Natur

Šumivá vína s obsahem do 3 g/l zbytkového cukru. Mezinárodní označení je Naturherb (zvláště tvrdé).

Brut zéro extra

Suché víno nebo také ultra brut, extra brut nebo brut sauvage - je termín, kterým se popisuje šumivé víno bez přidaného cukru v dozáži.

Buket

Též kytka. Je to odborné pojmenování vůně vína, souboru jednotlivých vůní, které se ve vyzrálém víně spojují ve složitější vůni. Vinaři rozlišují primární buket, což jsou vůně obsažené již v hroznu a sekundární buket, tj. vůně získané při výrobě…

Burčák

Bouřlivě kvasící mošt. Je kalný, má špinavě bílou až nahnědlou barvu, svěží hroznovou vůni a chuť. Je to lahodný, osvěžující nápoj, avšak nebezpečný, protože se příliš lehce pije. Nejlepší je když obsahuje okolo 6 % alkoholu.

Cabernet Franc

Cabernet Franc (zkratka CF) je tradiční, starobylá, středně pozdní moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), používaná k výrobě červených vín. Je původní „kabernetovou“ odrůdou, která se v regionu Bordeaux stala…

Cantina

Vinařská firma v Itálii.

Cantina sociale

Pěstitelské družstvo v Itálii.

Carpano

Nejstarší italská firma na výrobu vermutů, pojmenovaná po vynálezci tohoto nápoje. Vermuty Carpano patří k nejdražším a Carpano Rosso je prý nejlepším vermutem na světě. Vyniká mimořádnou plností, nejjemnější hořkostí a zvláště dlouhým pavím…

Cava

Cava je vysoce kvalitní šumivé víno ze španělské oblasti Katalánsko, podoblast Penedés, vyrábí se ze tří schválených odrůd: Xarelo, Macabéo, Parrellada.

Cépage

Výraz, doslova znamená "odrůda révy" bývá někdy používán na etiketé bezprostředně před uvedením odrůdy, zatímco množné číslo tohoto výrazu (cépages) se používá jako odkazu odrůdového množství v určitém cuvée.

Cibéba

Cibéba neboli hrozinka je scvrklá bobule seschlá výparem vody. Vzniká buď ji ve vinici při přezrávání hroznů (pro výrobu vín kategorie výběr z cibéb) nebo při ponechání sklizených hroznů ve větraném prostoru či na slámě (k výrobě slámových vín).

Clairet

Víno řadící se někam mezi tmavé růžové a světle růžové víno (čti "klaret"), výraz pro červené víno z Bordeaux.

Classico

Víno vyrobené v historickém, klasickém území původu.

Climat

Malá parcela s vlastním jménem, která je umístněná uvnitř, tedy obklopená nějakou jinou specifickou vinicí - ve Francii.

Clos

Výraz synonymní s výrazem climat s tou vyjímkou, že tato parcela je nebo byla ohrazená zdí - ve Francii.

Coteaux

Svahy a úbočí v kopcovité krajině vzájemně se nestýkající - ve Francii.

Coulure

Sprchání; fyziologická choroba révy vyskytují se jako důsledek střídání teplých a chladných, suchých a vlhkých podmínek při rašení oček. Projevuje se v době kvetení, během kterého je počasí příliš slunečné, míza se překotně žene kolem embryonálních…

Crémant

Základem slova crémant je výraz crème – tedy smetana nebo šlehačka, protože Crémant bezprostředně po nalití vytváří jemnou a zároveň hustou pěnu připomínající šlehačku. Co je Crémant Crémant je sekt vyráběný stejnou metodou jako šampaňské, tedy…

Cuvaison

Perioda kvašení při výrobě červených vín, během které je mošt udržován v kontaktu se slupkami.

Cuve

Tank; tento výraz nezaměňujte s výrazem cuvée.

Cuvée

Toto označení původně znamenalo víno z jednoho sudu, neboli cuve, nyní však znamená specifickou směsku nebo produkt, který je ze současného komerčního hlediska z různých sudů.

Dekantování

Přelévání vín s usazeninou nebo kvůli vydýchání do karafy.

Demi-sec

Šumivá vína, která obsahují 32-50 g/l zbytkového cukru. Mezinárodné označení je: Halbtrocken, Medium Dry (polosuché).

Denní rozdíly

Výraz se vztahuje k vinohradnictví a teplotnímu rozdílu. Vychází ze srovnání nejvyšší teploty dosažené za dne s nejnižší teplotou dosaženou v noci - čím je rozdíl větší, tím lépe si hrozny udržují  kyselost. K tomu dochází v relativně…

Nahoru