Ribolla Gialla
Převážná část výsadby odrůdy Ribolla Gialla, někdy se setkáme i se zkráceným názvem Ribolla, se nachází na severovýchodě Itálie v regionu Friuli-Giulia Venezia. Další region kde se vyskytuje v nezanedbatelném množství je paradoxně na druhém konci Itálie - v regionu Apulie. Pod názvem Rebula se můžeme s touto odrůdou setkat v Slovinsku, které s regionem Friuli sousedí.
Odrůda Ribolla dává zpravidla vína s výraznou kyselinkou, květinovým aroma a ovocnými tóny v chuti. V minulém století byla na ústupu, protože vinaři dávali přednost výsadbě mezinárodních odrůd. V rámci návratu vinařů k lokálním odrůdám v posledních desetiletích se její výsadba výrazně zvýšila a v současné době je Ribolla druhou nejčastější bílou odrůdou regionu Friuli. Zpravidla je zpracována do odrůdových vín, v menší míře do kupážé, v takovém případě nejčastěji s vány z odrůd Friulano, Malvasia a Pinot Grigio.
Existuje i příbuzná odrůda Ribolla Verde, ale s to se prakticky nesetkáme. A pak se ještě můžeme setkat s modrou odrůdou Ribolla Nera, ale ta nemá s vínem Ribolla Gialla nic společného - je to lokální jméno pro odrůdu Schippettino.