Růžová vína
Růžové víno, přezdívané také jaké víno Rosé, můžete stále častěji ochutnat od více a více vinařství z celého světa. Mnoho lidí si myslí, že růžové víno vzniká smícháním červeného vína s bílým, ale to není samozřejmě pravda. Vyrábí se z odrůd modrých odrůd (tj. těch, ze kterých se vyrábí červené víno) nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů. Jde tedy o stejný postup výroby jako u bílých a červených vín, kde se používá rmut.
Pinot Grigio Ramato je výsledkem osobní reinterpretace klasického Pinot Grigio s načervenalou vínovou barvou. Vůně je intenzivní, ovocná a...
K výrobě rosé jsou nejvhodnějšími odrůdami Rulandské modré (Pinot noir), Frankovka nebo Svatovavřinecké či francouzská odrůda Grenache, Pinot Meunier, Primitivo nebo Syrah. Růžová vína jsou typická svou lehkostí a svěžestí, nejčastěji se pijí do jednoho až dvou let od sklizně, ale najdou se i taková, která se hodí k archivaci kolem 5 let.
Jak si nejlépe vychutnat růžové víno? Doporučujeme růžové víno servírovat při teplotě 7 - 13 °C. Skvěle se hodí i do horkých letních dnů, kdy si můžete z růžového vína připravit lahodný osvěžující alkoholický drink, do kterého můžete přidat například ovoce, čerstvé bylinky (mátu nebo meduňku), jedlé květiny či kostku ledu.