Spaghetti alle vongole
Spaghetti alle vongole, hlavní roli hrají škeble, jsou klasikou italské večeře. Tyto škeble se vaří v suchém bílém víně, což spolu s přírodními šťávami ze škeblí a samfírem vytvoří k těstovinám krásně bohatou omáčku.
Suroviny:
- Olivový olej
- 2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na drobno
- Škeble, dobře vydrhnuté (1kg)
- Samfír (90g)
- Suché bílé víno (150ml)
- Špagety (150g)
- Máslo, chlazené (25g)
- Velká hrst petrželky, nasekané na drobno
Postup:
-
Naplňte velkou pánev osolenou vodou a přiveďte k varu. Mezitím na střední pánvi rozehřejte 3 lžíce oleje a jemně na něm orestujte česnek, dokud nezměkne, ale nezbarví se. Zvyšte teplotu, přidejte škeble a samfír, zalijte vínem a pevně přikryjte pokličkou. Vařte 2-3 minuty, během vaření občas pánví zatřepejte, dokud se škeble neotevřou.
-
Odstraňte pánev z ohně. Pomocí děrované lžíce vyjměte škeble a samfír do misky. Pánev vraťte zpět na oheň a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.
-
Zatímco se tekutina redukuje, vložte špagety do vařící osolené vody a vařte je 8-10 minut, nebo dokud nejsou al dente, občas promíchávejte. Poté špagety scedíte. Z poloviny škeblí vyjměte maso ze skořápek a ponechte ho spolu s nevyčištěnými škeblemi.
-
Do zredukované šťávy ze škeblí a vína přidejte máslo a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Vraťte do omáčky škeble a samfír, přidejte uvařené špagety a nasekanou petrželku. Ochutnejte černým pepřem a dobře promíchejte.