Prosecco
Noblesa, elegance a lehkost. To vše se snoubí v italském šumivém víně. Kvalitní prosecco má jednoduchou a důmyslnou chuť, květinovo-ovocný nádech a svěží lehkou vůni. I proto jsou na něj italští vinaři opravdu hrdí. Název prosecco smí nosit pouze perlivá a šumivá italská vína, která se vyrábí v 9 provinciích regionů Benátska. Račte si vybrat prosecco, jenž si parádně vychutnáte.
Versetto Prosecco Asolo DOCG Superiore Brut má jasně světlě slámovou barva s jemnou, perzistentní pěnou a jemnozrnnou perleťí. Ve vůni se...
Villa Braida Prosecco Asolo DOCG Superiore Extra Brut má brilantně slámově žlutou barvu s perzistentní a krémovou perláží. Ve vůni se...
Prosecco BATÍSO Asolo DOCG Superiore Brut má slámově žlutou barvu s jemnou, perzistentní pěnou a jemnozrnnou perleťí. Ve vůni se projevuje...
Pietrovecchio Prosecco Valdobbiadene DOCG Extra Brut má jasnou slámově žlutou barvu se zelenkavými odlesky, jemná a perzistentní perláž. Ovocná...
Pietrovecchio Prosecco Valdobbiadene DOCG Brut má jasnou slámově žlutou barvu s jemnou a perzistentní perláží. Ovocná vůně zelených jablek. Chuť je...
Prosecco Dersut lze rozpoznat díky své životně důležité eleganci, světle slámové barvě, mírné těžkosti a výjimečně ovocné a květinové vůni.
Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG to je maximální vyjádření sektu Prosecco ve verzi Brut, tedy s velmi nízkým obsahem cukru. Tento...
Varaschin RELUI’ Prosecco Valdobbiadene DOCG Superiore Extra Brut má světle slámově žlutou barvu, spoustu jemných a perzistentních bublinek,...
Příklad výlučně ručního zemědělství na strmých a zrádných půdách v kombinaci s technologicky vyspělým zpracováním navrženým tak, aby víno uchovalo...
Příklad výlučně ručního zemědělství na strmých a zrádných půdách v kombinaci s technologicky vyspělým zpracováním navrženým tak, aby víno uchovalo...
Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG je maximálním vyjádřením sektu Prosecco, zde ve verzi Extra Dry, ideální pro ty, kteří preferují...
Pietrovecchio Prosecco Valdobbiadene DOCG Extra Dry má jasnou slámově žlutou barvu se zelenkavými odlesky, jemná a perzistentní perláž. Ovocná...
Prosecco se dělí do šesti kategorií. Dvě patří do kategorie DOC a čtyři do DOCG. Jak se obecně dělí italská vína se dočtete tady.
Kategorie Prosecco DOC je největší. Dohromady za rok vyprodukuje přes 450 milionů lahví. DOCG jsou daleko menší apelace v podhůří Alp. Dohromady za rok vyrobí lehce přes 100 milionů lahví.
Prosecco DOC
Základní Prosecco. Původ vína může být téměř v celé severovýchodní Itálii. V této kategorii můžete najít skvělé Prosecco DOC. Většina je ale průměrné víno.
Prosecco Treviso DOC & Prosecco Trieste DOC
Tohle jsou už dvě geograficky trochu specifikované denominace. Jedna je v širokém okolí města Treviso a druhá v okolí města Trieste na hranicích se Slovinskem.
Produkce a původ hroznů je daleko lépe kontrolovatelný, kvalita vín je tak lepší. Náš tip je tohle Prosecco Treviso DOC.
Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
Touto kategorií se dostáváme do podhůří Alp. Mezi kopce nad městem Treviso. Mikroregion má velmi specifické a proměnlivé klima. Daleko víc tady prší. I díky tomu tady vznikají ty nejlepší Prosecca. A tak se apelace dostali mezi 73 DOCG v celé Itálii. To už o kvalitě mluví samo o sobě.
Conegliano a Valdobbiadene jsou dvě městečka v jejichž okolí se hrozny pěstují. Takhle denominace má ještě dvě menší podkategorie.
Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Rive DOCG
Rive v italštině znamená břeh, nebo svah. Protože tahle v porovnání s ostatními mikroskopická oblast se nachází na 43 kopcích v okolí Conegliano Valdobbiadene. Pěstují se tady opravdu špičkové hrozny pro špičková Prosecca.
Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG
Pouze 107 ha v nejtěsnějším okolí Valdobbidene. Tohle je špička ledovce, kterou si klidně můžete porovnávat s nejlepšími bublinami na světě. Šampaňským?
Asolo Prosecco DOCG
O Asolu se skoro nemluví. Je to malinká oblast hned pod řekou Piave (protéká celou zónou Treviso až do moře – hrála také významnou roli během II. světové války). Asolo je také jediné Prosecco, která může být označeno jako Extra Brut, které má pouze do 3g/l zbytkového cukru.