Nealkoholická vína
Ne vždy si může člověk dopřát skleničku dobrého vína. Najdou se situace, kdy to prostě nejde. I v takových chvílích naštěstí existuje řešení. Nealkoholické víno, které ocení řidiči, těhotné ženy i ti, kteří alkohol vůbec nepijí.
Ale nepleťte si ho prosím s moštem! Mošt je šťáva z hroznů, kdežto nealko víno je opravdové víno s plnohodnotnou vůní, barvou i chutí, jen bez alkoholu. Proto se mu logicky říká nealkoholické víno, (dealkoholické) či víno se sníženým obsahem alkoholu.
Princess Aurea Fenice Bollicine Bianco Dry je italské nealkoholické šumivé víno světle slámově žluté barvy. Květinová vůně šalvěje,...
Princess Alternativa Bollicine Rosato Dry je italské nealkoholické šumivé víno intenzivně růžové barvy. Ve vůni tóny lesních plodů. Chuť je...
Princess Alternativa Bianco Dry je italské nealkoholické tiché víno syté slámově žluté barvy. Květinová vůně s tóny posekané trávy a medu. Chuť je...
Princess Alternativa Rosato Dry je italské nealkoholické tiché víno intenzivně růžové barvy. Vůně je ovocná s jemnými tóny rybízu, malin a borůvek....
Princess Alternativa Rosso Dry Superiore je italské nealkoholické tiché víno intenzivní granátově červené barvy. Vůně je květinová s nádechem...
Nealko vína se vyrábí stejně jako ta běžná
Dobrá zpráva pro milovníky vína je, že i ta nealko se vyrábějí obvyklým způsobem. Součástí procesu je také kvašení, během kterého vzniká alkohol. Ten se odstraňuje až v posledních fázích výroby, ještě než se nealkoholické víno dostane do lahví.
Podle zákona je nealkoholické víno nápoj z vína, u kterého byl obsah alkoholu snížený pod 0,5 %. Obsah zbytkového cukru by neměl převýšit 75 gramů na litr. Je možné přidávat oxid uhličitý a přírodní aromatické látky a přírodně identické aromatické látky.
Jak se z nealkoholických vín dostane pryč alkohol?
Existuje řada způsobů, jak udělat z alkoholického vína nealkoholické. Mezi nejznámější patří vakuová destilace, reverzní osmóza a dvoufázová vakuová extrakce. Při vakuové destilaci se víno ve vakuu zahřívá na teplotu 25 až 30 °C, kdy se odpařuje alkohol.
Reverzní osmóza znamená průtok vína přes jemný filtr, kterým projde jen voda a alkohol. Alkohol se odstraní destilací. Odfiltrované aromatické sloučeniny se vrátí zpět do dealkoholizované tekutiny. Voala, nealkoholické víno je na světě.
Nejúčinnější metodou je vakuová extrakce. V první fázi se z vína získají aromatické látky. Teprve pak přijde na řadu zvýšení teploty a odstranění alkoholu. Aromatické látky se přidají zpátky do vína a kvalitní nealkoho víno je hotové. Tímhle postupem se zachovává nejvíce aromatických látek a nealkoholické víno se až 100% podobá původnímu.