Primitivo - úžasná vína z regionu Puglia
Varianta odrůdy vína známá jako Primitivo je proslulá svým brzkým kvetením, zráním i dozráváním. Sklizeň této odrůdy obvykle probíhá mezi polovinou srpna a polovinou září. Slovo "Primitivo" vychází z latinského výrazu „primativus“ nebo italského „primaticcio“, což v obou jazycích znamená „časně dozrávající“. Primitivo se historicky vyvíjelo v apulijském městečku Gioia del Colle, kde na konci 18. století Don Francesco Filippo Indellicati založil první vinici věnovanou této odrůdě. Postupně se Primitivo rozšířilo po celém regionu.
Záhada původu Primitiva byla dlouho nevyřešená, podobně jako u mnoha jiných odrůd. Teprve v roce 1967 profesor Austin Davis z University of California, Davis, odhalil, že Primitivo a Zinfandel jsou geneticky shodné. V roce 2001 bylo konečně zjištěno, že obě odrůdy pocházejí z Balkánu, přesněji z chorvatské odrůdy Crljenak Kaštelanski, známé již v 15. století.
V posledních deseti letech se rozloha vinic Primitiva v Apulii (italsky Puglia) zvýšila o 40 % a nyní zaujímá přes 11 000 hektarů. Nejlepší Primitiva se vyrábí poblíž Bari, v oblasti Primitivo Gioia del Colle, a na jihu v oblasti Manduria. Vinice v Gioia del Colle jsou umístěny ve výšce 250 až 500 metrů nad mořem na svazích, což je na rozdíl od rovinatých vinic v Mandurii. Gioia del Colle má nižší průměrné teploty, větší rozdíly mezi denními a nočními teplotami a vápenité půdy, na rozdíl od červeného jílu typického pro Mandurii. Primitivo z Gioia del Colle je proto méně přezrálé, jemnější a elegantnější s vysokým obsahem aromatických látek a vyšší kyselostí. Společným znakem všech Primitiv je vysoký obsah alkoholu, často dosahující 15 až 17 %.
(Synonyma Primitiva: Zinfandel, Vranac, Vranec, Crljenak Kaštelanski, Tribidrag, P. di Manduria, P. di Gioia, Primativo, Zagarese, Sagarese...)
Primitivo di Manduria DOC - je nejznámější oblastí pro Primitivo s půdou bohatou na železo. Vína jsou bohatá, ovocná a koncentrovaná.
Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG - je klasifikace přírodně sladkých vín z odrůdy Primitivo z oblasti Manduria. Hrozny Primitivo se sklízejí později a nechávají se sušit na slunci. Výroba je podobná appassimentu, cukry se koncentrují v hroznech.
Gioia del Colle Primitivo DOC - nachází se na severozápadě. Vína jsou hladší, jemnější, mají ovocný výraz s příjemnou tříslovinnou strukturou a kyselinkou.
Salento IGT - představuje největší vinařskou oblast. 85 % vinic tvoří Primitivo a 15 % Negroamaro, Fiano, Aglianicoy a další odrůdy. Vyrábí se zde až 70 % celkové produkce Primitiva.
Vína z této odrůdy jsou známá svou šťavnatou vůní lesních plodů doplněnou sladkou vanilkou s lahodnou marmeládovou chutí přezrálého ovoce doplněnou ovocnými tóny zralých třešní, borůvek, ostružin a malin s nádechem lékořice a orientálního koření. Chuť je plná až robustní s měkkou tříslovinou a opečeným termálním charakterem.
Od roku 1946 je starobylý sklep rodiny Varaschin Brunoro sídlem bratrstva Prosecco, kde se mezi stoletými legendami každoročně volí nejlepší láhev Spumante Valdobbiadene DOCG. Pojďme a odhalme jeho tajemství.
Příběh starobylého vinného sklepa začíná ve druhé polovině 19. století, kdy rodina Brunorových začala doma vyrábět kvašené prosecco, přímo v centru San Pietro di Barbozza. Průkopníci jeho řemesla, ve 20. letech 20. století jej jako první označili, kdy se ještě vyráběl pouze pro vlastní spotřebu, a kolem roku 1930 založil vášnivý enolog Isidoro Brunoro první „profesionální“ vinařství v této oblasti. do jeho domu spolu s Giulianem Bortolomiolem, Umbertem Bortolotti a Mario Geronazzo.
V roce 1946 dali za pomoci dalších enologů život Konfraternitě Prosecco di Valdobbiadene s ušlechtilým cílem pomoci území zotavit se po druhé světové válce díky ochraně a zhodnocování jeho hlavního plodu, Prosecca. Jako velitelství Bratrstva si vybrali klenutou stárnoucí jeskyni z roku 1931, která je součástí sklepení rodiny Brunoro.