Mimosa
Typickým drinkem pro sváteční snídaně nebo brunche je Mimosa. Tento koktejl připravujeme do sklenice typu flétna. Než se pustíte do přípravy snad nejjednoduššího koktejlu na světě, tak si přečtěte něco o jeho historii.
V roce 1921 byl v Buck’s Clubu v Londýně poprvé namíchán koktejl Buck’s Fizz, což byl nápoj obsahující šampaňské a pomerančový džus stejně jako Mimosa, jen toho šampaňského tam bylo více. O čtyři roky později dostává host v pařížském hotelu Ritz první Mimosu. Podávala se zde na snídani jako vyprošťovák a rázem se stala oblíbeným koktejlem i při jiných příležitostech. Velkým milovníkem Mimosy byl režisér Alfréd Hitchcock a měl nemalý podíl na její propagaci.
Na jednu Mimosu si připravte 75 ml šampaňského nebo sektu nebo Prosecca a 75 ml pomerančového freshe.
Do sklenice nalijeme nejprve šampaňské či sekt. Sklenici držte mírně nakloněnou a bublinky lijte po skle. Dolijte dobře vychlazeným čerstvým freshem bez kousků dužiny.
Pokud vyměníte pomerančový fresh za broskvové pyré nebo džus, rázem máte drink jménem Bellini (poměr sektu a džusu je 2:1). Pokud použijete grepový fresh, je to Megnosa a s brusinkovým džusem umícháte koktejl Poinsettia.