Metodo Classico "Champagne"
Metodo Classico je tradiční postup výroby šumivých vín a je založen na druhotném kvašení v láhvi. Druhotné kvašení a vzniklý CO2 proměňuje tiché víno v šumivé. Tato metoda vyžaduje nejméně 9 měsíců následného vyzrávání vína před odstraněním sedimentů. Odumírající kvasinky se rozkládají a obohacují víno o specifickou chuť i vůni. Vrcholná fáze výroby představuje setřásání sedliny na zátku.
V praxi to znamená, že lahve jsou obrácené zátkou dolů, nakloněné a každý den se přetřásají. Následně jsou hrdla lahví ochlazena, po otevření láhve vystřelí zmrzlé sedimenty ven a tím končí fáze odkalení. Obsah láhve se doplní buď suchým vínem – tak vznikají vyhlášená vína v kategorii brut nature bez přidaného cukru, nebo se doplní expedičním likérem. Tím se reguluje sladkost výsledného vína. Lahve jsou uzavřeny korkovou zátkou a zabezpečeny drátěným košíčkem.
Franciacorta Rosé Pietraluce má nejvíce svůdný aspekt v barvě. Candy růžová s korálovými nuancemi nám dělá nesmírnou radost už jen při jejím...