Lehké cold brew pro fajnšmekry
Pokud vás v létě neláká hutná chuť mléka, je čas vyzkoušet cold brew – tedy kávu extrahovanou za studena. Na šálek této dobroty si musíte počkat 12–24 hodin, vězte ale, že výsledek za to stojí.
Jak na to?
- Odměřte si šálek kávových zrnek a pomelte je v mlýnku spíše na hrubo.
- Do frenchpressu nasypte pomletou kávu a zalijte 4 šálky studené vody.
- Nádobu přikryjte a nechte v lednici louhovat přes noc nebo do druhého dne (12 až 24 hodin).
- Kávovou sedlinu stlačte víkem frenchpressu a podávejte na ledu.
Pokud jste viděli přípravu cold brew v kavárně, možná vás překvapil složitý mechanismus překapávání přes led. Doma si ale vystačíte buď s frenchpressem nebo jen džbánkem a plátýnkem, do kterého kávu nasypete a zavážete.
Chcete-li chuť kávy ozvláštnit, přidejte tyčinku skořice nebo vanilkový lusk. Hotový nápoj podávejte s ledem, přidat ale můžete i citrón nebo pomeranč.