Červená vína
Červená vína se vyrábí jen z tmavě zbarvených hroznů, jelikož pouze tato vinná réva v sobě obsahuje červené barvivo. Jejich konečná barva se mění na základě stáří vína. Můžete se tedy potkat s lákavou fialovou, červenou nebo tmavou až hnědou barvou vína. S tím, jak červené víno stárne, jeho barva je méně koncentrovaná.
CA' DI RAJO MARINÒ DOC Venezia má Intenzivní tmavě rubínově červenou barvu. Ve vůni můžeme cítit třešně Morello, divoké ostružiny, višně, švestky s...
Chuť červených vín bývá silnější a výraznější než u bílých vín. Hlavním faktorem, který určí konečnou chuť samotného vína, je samozřejmě zvolená odrůda a vinařství.
Servírování červeného vína se provádí v pokojové teplotě okolo 15 °C. Červená vína jsou obecně vhodná k sýrům, masům, ale i dezertům. Ideální kombinace vína a pokrmu ale neexistuje. Spousta lidí miluje červené víno jen jako způsob, jak si zpříjemnit běžný den nebo večer s přáteli.
Červená vína podle cukernatosti
- suchá: obsahují nejméně zbytkového cukru, nejvýše 4 g cukru na 1 litr vína
- polosuchá: vyrábí se převážně z aromatických odrůd, obsahují 4,1-12 g cukru na 1 litr vína
- polosladká: obsah cukru je zde už větší, a proto jsou polosladká vína preferována ženami, obsahují 12,1-45 g cukru na 1 litr vína
- sladká: vína vyrobena z velmi vyzrálých hroznů obsahující nejvíce cukru, a to minimálně 45 g cukru na 1 litr vína