Tajemství nejstaršího vinařství ve Valdobbiadene
Hlavní obraz, na levé stěně uprostřed, ukazuje tým mladých podnikatelů a vinařů, kteří v roce 1946 s velkou vizí položili základy budoucího bohatství „žlutého zlata“ Valdobbiadene. Ve skutečnosti můžeme zprava v červeném oblečení zahlédnout majitele domu Isidora Brunora, prvního velmistra, Umberta Bortolottiho, Piera Bertona, Nina Franca, enologa a palírníka Maria Geronazzo Giuliana Bortolomiola a Carla Biasiotta.
Dnes má asi 150 členů, kteří jsou součástí Confraternity of Valdobbiadene, mimo jiné kustodů krásné tradice zrozené v roce 1969: každý z nich jednou ročně přináší anonymní láhev Spumante Valdobbiadene DOCG, která se účastní slepé ochutnávky, která končí. s volbou toho nejlepšího. Rok 1969 není náhodný: ve skutečnosti je to rok uznání označení DOC pro Prosecco di Valdobbiadene, které se později v roce 2009 stalo DOCG.
Z vybraného vína je vyrobeno 5000 číslovaných lahví s označením Confraternity s cílem poskytnout spotřebiteli referenční bod pro hodnocení a poznání toho nejlepšího Valdobbiadene DOCG.
Mezi klenbami tohoto historického vinného sklepa se skrývá mnoho tajemství a příběhů. Od otvoru ve stropě, ze kterého kdysi rodina Brunoro spouštěla víno vyrobené v horním patře do jeskyně, aby ho nechalo kvasit při dokonalé teplotě, konstantních 15 stupňů, až po roli hlavního hrdiny slavného filmu Finchè c' è Prosecco c'è Speranza, až po mnoho alegorií přítomných v námětech fresek.
Dnes je to Manuel, čtvrtá generace rodiny Varaschinů, která s velkou vášní vede jak Casa Brunoro, tak prohlídky vinného sklepa bratrstva s průvodcem. Řekne vám tyto a další zázraky, aniž by vás nechal ochutnat vína produkovaná jeho vinařstvím, včetně dvou skutečných skvostů: Orfeo 1969 Valdobbiadene Superiore DOCG Rive di Santo Stefano Millesimato Brut a Vin Santo Ultima Ua, 100% hroznů Glera, vyrobených více více než 100 let se stejným tajným rodinným receptem.
Od první označené láhve Prosecco di Valdobbiadene, která pochází z roku 1923, uplynulo téměř sto let a dodnes je možné ji vidět v místě jejího zrodu v Casa Brunoro ve vitríně umístěné v degustační místnosti.
Od roku 1946 je starobylý sklep rodiny Varaschin Brunoro sídlem bratrstva Prosecco, kde se mezi stoletými legendami každoročně volí nejlepší láhev Spumante Valdobbiadene DOCG. Pojďme a odhalme jeho tajemství.
Příběh starobylého vinného sklepa začíná ve druhé polovině 19. století, kdy rodina Brunorových začala doma vyrábět kvašené prosecco, přímo v centru San Pietro di Barbozza. Průkopníci jeho řemesla, ve 20. letech 20. století jej jako první označili, kdy se ještě vyráběl pouze pro vlastní spotřebu, a kolem roku 1930 založil vášnivý enolog Isidoro Brunoro první „profesionální“ vinařství v této oblasti. do jeho domu spolu s Giulianem Bortolomiolem, Umbertem Bortolotti a Mario Geronazzo.
V roce 1946 dali za pomoci dalších enologů život Konfraternitě Prosecco di Valdobbiadene s ušlechtilým cílem pomoci území zotavit se po druhé světové válce díky ochraně a zhodnocování jeho hlavního plodu, Prosecca. Jako velitelství Bratrstva si vybrali klenutou stárnoucí jeskyni z roku 1931, která je součástí sklepení rodiny Brunoro.