Bílá vína
Bílé víno se hlavně vyrábí z bílých hroznů (v některých případech dokonce i z růžových, červených nebo modrých hroznů, např. tzv. klaret).
Terre di Rai Pinot Grigio delle Venezie DOC je intenzivní, široké, komplexní, s květinovými tóny a nádechem tropického ovoce, citrusů a meruněk.
Terre di Rai Chardonnay IGT Tre Venezie je rafinované, komplexní, široké, intenzivní a elegantní, s jasnými tóny středomořských keřových květů,...
Terre di Rai Sauvignon IGT Tre Venezie je aromatické, komplexní, jemné, s jasnými tóny grapefruitu, růže, ananasu, žlutého pepře, rajčatových listů...
POLVANERA Minutolo Valle d'Itria Puglia IGT Organic 2022 - hrozny pro výrobu tohoto vína dozrávají v unikátních podmínkách vulkanických půd...
"Ponca" nebo "Marna", která charakterizuje většinu půd Collio, pochází z oceánských pískovcových sedimentů a je velmi bohatá na minerály a živiny...
Při výrobě bílých vín se rmut, což jsou hrozny zbavené jadérek a stopek, lisuje co nejrychleji, aby se docílilo jejich lákavé světle žluté až slámové barvy. Většina bílých vín je vyrobena pro okamžitou spotřebu, existují ale i bílá vína vhodná v archivaci (např. kvalitní moselské Ryzlinky nebo bílá bariková vína). Všechna bílá vína se chladí a podávají při ideální teplotě 5 - 10 °C.
Bílá vína podle cukernatosti
- suchá: obsahují nejméně zbytkového cukru, nejvýše 4 g cukru na 1 litr vína
- polosuchá: vyrábí se převážně z aromatických odrůd, obsahují 4,1-12 g cukru na 1 litr vína
- polosladká: obsah cukru je zde už větší, a proto jsou polosladká vína preferována ženami, obsahují 12,1-45 g cukru na 1 litr vína
- sladká: vína vyrobena z velmi vyzrálých hroznů obsahující nejvíce cukru, a to minimálně 45 g cukru na 1 litr vína