Aperitivy
Stejně jako parádně začínající večer, by i konzumace jídla měla začít něčím příjemným. Aperitiv, tento klíčový nápoj, správně naladí atmosféru, navnadí žaludek na příchod lahůdek a zkrátí dobu čekání na první chod. Je ideální pro prvotní seznámení s hosty, obzvláště s těmi, které vidíme poprvé.
Scanavino Moscato Rosato Spumante Dolce má jemně růžovou barvu, s jemným a vytrvalým perlením. Vůně je aromatická, květinová, broskvová...
Lambrusco Rosato dell' Emilia IGT je kultovní lehce perlivé víno brilantní růžové barvy. Ve vůni můžeme rozpoznat červené ovoce, jako jsou...
Správný hostitel by neměl tento nápoj podcenit a je vhodné ho zařadit do svého menu. Aperitivy mohou být různorodé: od lehkých sektů, šampaňských, suchých bílých či červených vín, po sladké varianty jako Becherovka, portské víno, Martini či sherry. Nechybí ani lihoviny, hořké nebo hořkosladké likéry.
Podává se zhruba 15–20 minut před začátkem jídla a v malém množství, aby probudil chuť na jídlo. Historie aperitivu sahá až do starého Říma, kde se pil k přípravě trávicího traktu na nadcházející hostinu. Postupem času se z aperitivu stala sofistikovaná záležitost, zejména díky Italům, kteří vytvořili oblíbené aperitivy jako Campari, Martini, Cinzano, Bellini, Rossini, Puccini či Mimosu.
V poslední době získal popularitu i italský aperitiv Aperol s hořkosladkou chutí pomerančů. Je oblíbený zejména v letních dnech v kombinaci s prossecem a sodou, vytvářející nápoj zvaný spritz.