Šumivá vína
Šumivé víno je druh nápoje obohacený o oxid uhličitý, který vzniká přirozeně během fermentačního procesu (v lahvi nebo v nerezových tancích). Bublinky se objevují jako výsledek zpracování cukru kvasinkami - u tichých vín CO2 uniká z nádoby, ve které víno vzniká, u šumivých se bublinky v nádobě uzavřou a zůstávají v tekutině.
Je třeba zdůraznit, že šumivé víno není totéž, co víno sycené oxidem uhličitým - tedy takové, do kterého se uměle přidává oxid uhličitý. Tato vína se nazývají perlivá vína a jedním z nich je například typ vína Frizzante.
Bedin Prosecco Treviso DOC Frizzante má světlou slámovou barvu se zelenkavými odstíny, s krémovou pěnou a jemnou perzistencí. Ovocná vůně křupavé...
Versetto Prosecco Asolo DOCG Superiore Brut má jasně světlě slámovou barva s jemnou, perzistentní pěnou a jemnozrnnou perleťí. Ve vůni se...
Vigna Del Gal Prosecco Treviso DOC Frizzante Nine Brut má světle slámově žlutou barvou, má jemnou texturu bublinek, hedvábnou pěnu. Vůně...
Lucie Prosecco Treviso DOC Brut má světlou slámovou barvu se zelenkavými odstíny, s krémovou pěnou a jemnou perzistencí. Ovocná vůně křupavé hrušky...
Lucie Prosecco Treviso DOC Extra Brut má aromatický buket, který je pro tuto odrůdu typický, spolu s živými minerálními tóny, náznaky chlebové...
Prosecco BATÍSO Asolo DOCG Superiore Brut má slámově žlutou barvu s jemnou, perzistentní pěnou a jemnozrnnou perleťí. Ve vůni se projevuje...
Zero%Zero Frizante je polosladký perlivý nealkoholický nápoj vyrobený z dealkoholizovaného vína, hroznového moštu a přírodních aromat. Vhodný pro...
Vigna Del Gal vino bianco Frizzante COL FONDO il Rito Extra Brut, často přezdívané jako FITNESS PROSECCO, díky svému velmi nízkému obsahu...
Prozkoumejte svět šumivých vín s námi - provedeme vás vzrušujícími chutěmi s jemným perlením na patře.
Mezi jednotlivými druhy šumivých vín najdeme kromě nejznámějšího šampaňského i mnoho dalších vín. Prosecco, Cava a sekty. Každý z nich odlišuje jiný region výroby a v konečném důsledku i chuť.
Šumivá vína podle cukernatosti
- Brut natur (přírodně tvrdé): do 3 cukru na 1 litr vína
- Extra brut (zváště tvrdé): obsahují 0-6 g cukru na 1 litr vína
- Brut (tvrdé): obsahují do 12 g cukru na 1 litr vína
- Extra Dry (zvláště suché): obsahují 12-17 g cukru na 1 litr vína
- Sec (suché): obsahují 17-32 g cukru na 1 litr vína
- Demi-sec (polosuché, polosladké): obsahují 32-50 g cukru na 1 litr vína
- Doux (sladké): obsahují nad 50 g cukru na 1 litr vína